Wat doet vitamine D voor je lichaam?

Gepubliceerd op 30/08/2023

Vitamine D is een belangrijke vitamine die het lichaam nodig heeft voor verschillende functies. Veel mensen weten wel dat vitamine D nodig is voor sterke botten, maar dat is lang niet alles wat deze vitamine doet. In deze blog gaan we dieper in op de functies van vitamine D en waarom het belangrijk is om genoeg van deze vitamine binnen te krijgen.

 

Wat is de functie van vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd omdat ons lichaam het kan aanmaken onder invloed van zonlicht. De belangrijkste functie van vitamine D is het bevorderen van de opname van calcium en fosfor uit voeding in het lichaam. Calcium is nodig voor het behoud van sterke botten en tanden en fosfor speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding van het lichaam. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem en het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam.


Wat doet een vitamine D tekort? 

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals botontkalking (osteoporose), spierzwakte en een verhoogde kans op infecties. In Nederland hebben veel mensen een tekort aan vitamine D, met name in de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via voeding of voedingssupplementen.


Hoe krijg je vitamine D binnen?

Vitamine D komt van nature voor in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Daarnaast is vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Het is echter lastig om genoeg vitamine D binnen te krijgen via voeding alleen. Daarom wordt er vaak aangeraden om een vitamine D-supplement te gebruiken, vooral tijdens de wintermaanden.

 

Naast voeding en supplementen kan zonlicht dus ook zorgen voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Het is echter belangrijk om jezelf niet te lang bloot te stellen aan de zon en altijd voldoende te beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Daarnaast kan de huid van oudere mensen en mensen met een donkere huidskleur minder goed vitamine D aanmaken vanwege een verminderde capaciteit om zonlicht om te zetten in vitamine D.

 

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor diverse functies in het lichaam, waaronder sterke botten en een goede werking van het immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via voeding, supplementen en zonlicht. Vooral in de wintermaanden wordt aangeraden om een vitamine D supplement te gebruiken en altijd goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.


Handige Links

Vitamine D | Thuisarts.nl

Ik heb misschien extra vitamine D nodig

Vitamine D