Vergoeding van vitamine D

Gepubliceerd op 05/09/2023

Vitamine D en de basisverzekering

Vitamine D is een essentiële voedingsstof waarvan we weten dat het een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Het helpt bij het behoud van sterke botten, tanden en spieren, en veel mensen kunnen het voldoende aanmaken door blootstelling aan de zon. Echter, verschillende groepen mensen, zoals die ouder zijn dan 50 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een donkere huidskleur, en mensen die niet veel buiten komen, maken vaak niet genoeg vitamine D aan. Ook kinderen onder de 4 jaar hebben vaak een tekort aan vitamine D. Uw arts of apotheker kan u adviseren over de juiste hoeveelheid vitamine D die u zou moeten nemen.

Wordt vitamine D vergoed?

Er is echter een belangrijke wijziging geweest in de vergoeding van vitamine D-supplementen via de zorgverzekering. Op advies van Zorginstituut Nederland is besloten dat vitamine D vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed wordt vanwege de relatief lage kosten en de gemakkelijke beschikbaarheid. Volgens het Zorginstituut is het niet noodzakelijk om vitamine D te vergoeden en hoort het dus niet in de basisverzekering thuis. Als vitamine D in het basispakket zou blijven, zouden de kosten voor de samenleving per persoon 10 keer hoger zijn. Door vitamine D uit het basispakket te halen, kan er jaarlijks € 129 miljoen worden bespaard, die vervolgens kan worden besteed aan andere noodzakelijke zorghandelingen die wel verzekerd moeten worden.

Wat kost vitamine D?

Vitamine D-supplementen zijn echter nog steeds ruimschoots verkrijgbaar. Ze kunnen worden gekocht bij apotheken, drogisterijen, en supermarkten. De gemiddelde jaarlijkse kosten liggen tussen de € 7 en € 8. Het is belangrijk op te merken dat de vitamine D-supplementen die u op deze locaties koopt er anders uit kunnen zien dan wat u gewend bent. De sterkte van de supplementen wordt aangegeven in Internationale Eenheden (IE of IU) of in microgram (mcg of μg), waarbij 1 microgram gelijk is aan 40 Internationale Eenheden.