Deze voedingsmiddelen zitten boordevol vitamine D

Gepubliceerd op 03/09/2023

Voeding en Vitamine D

Vitamine D speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het is nodig voor de opname van calcium, wat nodig is voor een gezonde groei en ontwikkeling van de botten. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem en het beïnvloeden van de gemoedstoestand. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken door blootstelling aan de zon, maar het is ook mogelijk om voldoende binnen te krijgen door voeding. In deze blog lees je welke voedingsmiddelen vol zitten met vitamine D!

Vette vis

Een van de beste bronnen van vitamine D vinden we in vette vissen, zoals zalm, tonijn en makreel. Een portie zalm bevat al snel 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Naast vitamine D bevatten vette vissen ook veel omega-3 vetten, wat goed is voor het hart en de hersenen.

Eieren

Eieren zijn een zeer voedzame bron van eten en zijn ook rijk aan vitamine D. Het is aan te raden om de dooier te eten, hier zit namelijk de meeste vitamine D in. Naast vitamine D bevatten eieren ook veel eiwitten en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Champignons

Champignons zijn de enige plantaardige bron die vitamine D bevatten. Dit komt doordat ze onder invloed van zonlicht hun eigen vitamine D kunnen produceren. Het is echter wel belangrijk om te weten dat de hoeveelheid vitamine D in champignons relatief laag is. Door ze kort bloot te stellen aan zonlicht kunnen ze wel dubbel zoveel vitamine D bevatten.

Levertraan

Levertraan is een echte vitamine D bommetje. Het bevat niet alleen veel vitamine D, maar ook vitamine A en omega-3 vetzuren. Het is een voedingssupplement dat vroeger vaak aan kinderen werd gegeven om gezond te blijven. Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt als supplement voor mensen die extra vitamine D nodig hebben.

Melkproducten

Melk en veel melkproducten zijn vaak verrijkt met vitamine D. Zo bevat een glas melk al snel 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Naast melk bevatten ook yoghurt en kaas vitamine D. Let er echter wel op dat niet alle melkproducten verrijkt zijn met deze vitamine.

 

Er zijn gelukkig genoeg voedingsmiddelen te vinden die rijk zijn aan vitamine D. Dagelijks kun je al aan je behoefte voldoen door een portie vette vis te eten, een ei te bakken of een glas melk te drinken. Vergeet ook niet om dagelijks voldoende zonlicht te pakken, dit is de natuurlijkste manier om vitamine D binnen te krijgen. Door deze voedingsmiddelen te eten kun je zorgen voor een gezond en sterk lichaam.


Handige Links

Wat kun je doen om voldoende vitamine D binnen te krijgen?

Vitamine D